C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal - Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76   
     

       
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LOGO
     
Imatge Declaració Institucional del dia d’Europa: 04/05/2021

L'Ajuntament des Mercadal se suma amb aquesta declaració institucional a la celebració del 9 de
maig, del Dia d'Europa, que commemora la pau i la unitat del nostre continent.

 

Declaració Institucional del dia d’Europa:

ImatgeL'Ajuntament des Mercadal se suma amb aquesta declaració institucional a la celebració del 9 de
maig, del Dia d'Europa, que commemora la pau i la unitat del nostre continent.

El 9 de maig de 1950, el que va ser ministre francès d'Afers Exteriors, Robert Schuman, va
pronunciar a París un dels discursos més cabdals del segle XX a Europa, La Declaració Schuman,
per reclamar una nova forma de cooperació política i de reconstrucció després d'un conflicte bèl·lic
entre les nacions europees, la Segona Guerra Mundial. Aquesta Declaració, a més d'impulsar la
Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer, va encoratjar els governs a treballar units per assolir una
pau estable i duradora, que va permetre el desenvolupament econòmic i social dels països
durament castigats pels diferents conflictes bèl·lics. Fa més de setanta anys d'aquell primer pas i
el balanç és sens dubte positiu. Hem avançat més del que els pares fundadors varen imaginar, i
no obstant això, és menys del que ara necessitam.

Cal subratllar la importància que ha tingut la Unió Europea en el desenvolupament del nostre arxipèlag des que en formam part, ara més que mai cal apel·lar a l'esperit europeu per fer front des de la unitat i la solidaritat al cop sense precedents que ha suposat una pandèmia com la que estam vivint. Durant aquest any tindrà lloc La Conferència del Futur d'Europa, una oportunitat única perquè tots els ciutadans i la nostra societat civil configurin el futur del projecte europeu. La COVID-19 està tenint greus repercussions econòmiques i socials en la majoria de països de tot el món i les Illes Balears són el territori que més pateix aquest impacte econòmic i laboral de tot el país. Davant els problemes comuns, és necessari adoptar solucions compartides, amb solidaritat i corresponsabilitat, que permetin desplegar un gran programa d'inversions públiques a tota la UE i instruments financers per donar resposta a la crisi econòmica i social que es deriva d'aquesta emergència sanitària.

Ens pertoca demanar a la Unió Europea que augmenti els acords amb diferents polítiques que consolidin la nostra comunitat de valors i necessitats, com s'està fent amb la posada en marxa del Next Generation EU. Aquest programa té per objectiu impulsar el creixement econòmic dels Estats membres, amb distints estímuls financers per assentar les bases de la recuperació post Covid, sobre la sostenibilitat, la transició energètica i la transformació digital, i amb compromís ferm que més del 30% d'aquestes ajudes vagin destinades a projectes mediambientals, que agilitzin el procés de descarbonització. Una oportunitat històrica per a canviar el nostre model productiu i de societat de cara a acostar-nos als objectius de desenvolupament sostenible impulsats per l'ONU dins l'Agenda 2030.

En línia en el treball continuat en la defensa de la nostra condició insular i mediterrani a l'octubre de 2020 el ple del Comitè de les Regions va aprovar per àmplia majoria el dictamen a proposta del Govern de les Illes Balears que reclama una atenció específica de la Unió Europea (UE) a les illes mediterrànies davant l'especial vulnerabilitat socioeconòmica, ambiental i climàtica d'aquests territoris insulars. El seu títol és Cap a un ús sostenible dels recursos naturals en el marc insular mediterrani. És el primer dictamen presentat per iniciativa pròpia del Govern al Comitè de les Regions i va ser aprovat al si de la Comissió de Recursos Naturals del Comitè de les Regions, el juny 2020. Les Illes Balears són un cas singular i, conseqüentment necessiten respostes i plans singulars i adaptats.

La Unió Europea ha de ser, ara més que mai, el que ha estat sempre: una realitat viva, que s’adapta i respon a les noves necessitats i emergències. Per tot això, els Grups Municipals de l’Ajuntament des Mercadal es volen sumar a aquesta commemoració.

 
 
C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal
Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76
general@esmercadal.es

       
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS
Ajuntament de Ferreries