C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal - Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76   
     

       
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LOGO
     

Fornells

alt text  

Benvinguts al poble de Fornells, poble de cases blanques i amb carrers plens d’encant que mira contínuament la mar, tal com va escriure Gumersind Riera, el seu poeta.


Antany poble de pescadors, conserva la seva essència marinera bolcat a la vida del port. Fornells és per excel·lència la viva estampa d’un poble de gent de mar que ha sabut conservar les seves arrels tot incorporant una excel·lent i interessant oferta turística i gastronòmica.


És especialment la gastronomia una de les senyes d’identitat de Fornells. Amb la caldereta de llagosta com a insígnia, la cuina a l’entorn del peix que les barques duen cada dia a Fornells és una de les tasques obligades i saboroses per a qui s’apropa a un dels racons més encantadors de l’illa.


A més, en la vostra visita a la localitat del nord de Menorca, podreu fer un recorregut pels segles d’història, el quals han anat deixant pels seus voltants empremtes tan significatives com el castell de Sant Antoni, la torre de defensa costanera o la casa del Contramestre.


Siau, doncs, benvinguts a Fornells i gaudiu de tot el que us ofereix.

EL POBLEalt text

El poble de Fornells forma part del municipi des Mercadal. Està situat a la costa nord de l’illa de Menorca, al nord-oest de la badia del mateix nom.


Fornells és el nucli de població més important de la costa de tramuntana.


La importància del seu port natural està en la seva situació redossada, perquè és un dels pocs refugis que hi ha a la costa nord, zona propensa a patir temporals de tramuntana.


Aquest tranquil poble mariner comparteix l’economia local entre la pesca i el turisme, ja que és el lloc més conegut de l’illa en l’especialitat gastronòmica de la caldereta de llagosta. La seva fisonomia atreu cada any milers de visitants.


Pels carrers, amb tot de casetes blanques, s'hi respira la calma i la vida pausada dels menorquins; el seu característic port no només constitueix la base d'una petita flota pesquera, sinó que durant l'estiu hi fondegen un gran nombre d'embarcacions d'esplai procedents de països varis.  
UNA MICA D'HISTÒRIAalt text

El poble de Fornells té els seus orígens en el raval del fort construït devers l’any 1625. Seguint la tònica imperant d’aquells moments, alhora que s’inicia la fàbrica del castell comença a establir-s’hi per la rodalia l’assentament dels mateixos treballadors i familiars seus, la majoria dels quals deguera ser gent avesada a aquesta mena de construccions, com és el cas de Sant Felip al mateix port de Maó.


És versemblant pensar-ho així i que els primers pobladors del nostre poble degueren ser gent vinguda del raval d’aquell indret: sols cal fixar-se en els cognoms més arrelats aquí, com ara Roca, Petrus, Rosselló, etc., tots originaris de la població des Castell.


El castell tenia forma quadrada, feia uns trenta metres de llarg per dotze d’alçada. Constava de quatre baluards que duien els noms dels quatre evangelistes: Mateu, Marc, Joan i Lluc. A l’interior hi havia una capella, magatzem, habitació per a la tropa i una petita plaça d’armes. El pont d’entrada mirava cap al sud. Tot el conjunt estava envoltat d’un fossat. Fou enderrocat a finals del segle XIX, i tan sols n’ha quedat en peu una de les cambres.


Malgrat que el poble té de fet els seus inicis a la primera meitat del segle XVII, el port de Fornells (o cala, tal com surt citat en molts documents de l’època) era un lloc força transitat, perquè hi ancoraven vaixells de tota mena per abastar-se de queviures o, si més no, per mercadejar.


A poc a poc la població de Fornells es va anar consolidant; i és que tenia, com a principal font de riquesa, la mar. La pesca ocupà, doncs, la major part d’aquella mà d’obra, diguem que hi estaven lligats de peus i mans, de manera que depenien de la bonança del temps per poder treballar i per anar bé havien de ser molt pocs els dies de restar en terra si és que hom volia dur el jornal a casa.

CULTURAalt text

L’activitat cultural a Fornells es desenvolupa al llarg de l’any; l’oferta és variada i per a tots els gusts i totes les edats.


Podeu trobar informació sobre les diferents activitats culturals en els fulls d’informació setmanal que es reparteixen quinzenalment, o bé informant-vos-en en el Local Social de l’Ajuntament al carrer de les Escoles.


D’entre els actes i esdeveniments de què podeu gaudir, cal destacar l’oferta musical, força intensa al llarg de tot l’any.


A l’hivern es pot gaudir dels concerts dels cicles de tardor, hivern i primavera de Joventuts Musicals, mentre que l’estiu és presidit indubtablement pel cicle de les Nits de música clàssica de Fornells, tot un referent ja avui en la programació musical de l’illa i que compta amb la cita ineludible amb el flautista d’anomenada internacional Claudi Arimany.Pel que fa als equipaments culturals, podeu rebre més informació i ajut al Punt d’Informació i casal de joves de Fornells, on també disposau de connexió gratuïta a Internet.


Així mateix podeu trobar connexió Wi-Fi gratuïta a la Sala de Lectura del poble, on teniu també a la vostra disposició els llibres de la Xarxa de Biblioteques de Menorca, alhora que us hi podeu informar sobre les darreres novetats publicades a l’illa. Podeu consultar tota la informació de les biblioteques, així com el catàleg, a la pàgina web www.bibliomenorca.net


Pel que fa a les propostes d’interès cultural, és d’obligada visita la Torre de Fornells. Una torre de defensa de principis del segle XIX, que actualment forma part de la Xarxa Menorca Monumental.


També és interessant la visita a la Casa del Contramestre: antiga estació de salvament de nàufrags i actualment Punt d’Informació Turística i seu de l’estació nàutica de Fornells.


Un altre punt d’interès cultural que properament es podrà visitar és l’antic castell de Sant Antoni, una fortificació iniciada al segle XVI recentment restaurat.


El castell de Sant Antoni és precisament la fortificació que va suposar la gènesi del poble de Fornells. 
 


Planol      
C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal
Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76
general@esmercadal.es

       
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS
Ajuntament de Ferreries