C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal - Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76   
     

       
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LOGO
     

Itinerari per Fornells


icona esglesia

Arquitectònicament,el nucli àntic del poble de Fornells conserva l'estètica mediterrània amb elements decoratius d'influència anglesa, com les finestres de guillotina, les cortines, els vidres de quadrícula...

Pujant pel carrer major, on trobam una sèrie de comerços, arribam a la plaça de l' Església.

L'església de Sant Antoni és un petit temple del segle XIX, la qual fou construïda sobre el prmitiu oratori, que té una sola nau de volta de canó i quatre capelles a cada costat. En una de les capelles hi ha la imatge de la Mare de Déu del Carme, patrona dels pescadors. També hi podem contemplar una pintura del pintor Serra-Llimona.

edificiMolt a prop hi ha un edifici, conegut actualment per la casa del contramestre. La seva singular arquitectura el diferencia de la resta de construccions del seu voltant. És un edifici de planta en creu llatina.

Dins el nucli urbà i devora la mar, s'hi localitzen les ruïnes del Castell de Sant Antoni: són el que resta d'una part de la fortificació del segle XVII, a partir de la qual va néixer l'actual poble. Hi podem veure dues entrades en forma de túnel.
Seguint per un carrer ample, en direcció a la bocana, que voreja per una banda la badia i, per l'altra, presenta cases de nova construcció, arribam a un indret que ens permet descobrir una perspectiva de l'abrupta costa.

I molt a prop hi ha una cova natural convertida en una ermita dedicada a la Mare de Déu de Lurdes.
Torre de FornellsEn una cota més amunt s'erigeix la Torre de Fornells, en una zona de roques batudes pel vent.

És una torre de defensa construïda entre 1801 i 1802, encara en época anglesa, amb l'objectiu de vigilar l'entrada del port de Fornells però també d'impedir el desembarcament d'enemics i protegir el Castell de Sant Antoni, que hi ha molt a prop.

D'aquí ve que presenti un aspecte reforçat i inexpunable, com si es tractés d'un petit castell. És una de les torres més grosses de l'illa.

La seva forma és troncocònica, construïda de paret seca amb l'exterior reforçat per blocs de marès. La porta d'entrada original és a la primera planta,l'accés deguera ser a través d'una escala de fusta que es retiraria en cas d'atac. La part exterior presenta un talús de reforç fins a mitjan alçada de la torre.

Consta de quatre nivells:

* Una cisterna excavada al subsòl impermeabilitzada amb morter.

* Una planta baixa on s'allotjava la guarnició.

* La primera planta on s'allotjava la guarnició.

* La planta superior, que era la plataforma de l'artilleria, on hi havia un petit forn per a escalfar les bales de canó fins a posar-les roents amb l'objectiu que incendiessin els vaixells enemics.

 

 
C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal
Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76
general@esmercadal.es

       
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS
Ajuntament de Ferreries